BOM Bild 5B2 – Arbetslag 6

Titel: Konstskapande utifrån Joan Miró
Tidsuppfattning: 2×45 min i en årskurs 3.

I det centrala innehållet för 1-3 står det följande: Centralt innehåll bild årskurs 1-3

”Redskap för bildframställning: Olika element
som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt
för- och bakgrund. ” (Lgr 11, s.21).

Vi tycker att det är viktigt att presentera målen på ett naturligt sätt och som blir enkelt för eleverna att förstå. Det är viktigt att använda de rätta begreppen så som bakgrund och förgrund och vad de innebär för något. Vi pratar om olika typer av färger och hur de används samt om de linjer, konturer och former vi kan se i hans målningar.

Den här lektionsplaneringen bygger på att vi har gjort ett förberedande arbete med Joan Miró där eleverna fått chans att bekanta sig med vem han är och vad som är typiskt i hans målningar. Följande bildprojekt är ett avslutande projekt om konstnären Joan Miró.

Projektet startar med att de på ett stort papper gemensamt i klassen får måla en färgad bakgrund med inspiration av hans natthimmel. Därefter får varje enskild elev i uppgift att måla en figur/symbol med flaskfärg på ett grövre papper. Denna figur klipps sedan ut och placeras i samråd med klasskamraterna på bakgrunden. Varje elev får sedan färdigställa sin figur genom att rita ut konturerna med tuschpenna eller flytande tusch och pensel. Konstverket binds samman med mindre symboler och streck för att skapa en helhet. Innan elevernas verk sätt upp får de i uppgift att komma fram till en gemensam titel.

Eleverna bedöms i sina motoriska färdigheter och förmågor att behandla olika tekniker. Dessa kunskaper bedöms genom att kolla på elevernas skapandeprocess.  

Referenslista:

Läroplan för Grundskola, Förskolan och Fritidshemmet. Skolverket, 2011.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s